Hem / Om initiativet / Vanliga frågor

Vanliga frågor

Kunskap är makt. Här hittar du svar på vanliga frågor och begrepp.

Vanliga frågor

Här hittar du förklaringar på ord, begrepp och annat som är bra att ha koll på. Även om det finns en svensk motsvarighet, förekommer många begrepp ofta på engelska. Genom att lära dig några av orden kan du lättare ta till dig viktig information. Fråga en närstående eller din bank om du stöter på ett begrepp du inte förstår.

Vad är phishing?

Även kallat nätfiske eller lösenordsfiske och går ut på att ”fiska” fram bankrelaterad information som sedan används i brottsliga syften.

Vad är vishing?

Vishing kommer från ”voice phishing” och är när bedragare i ett telefonsamtal utger sig vara någon från till exempel banken eller polisen.

Vad är smishing?

Smishing är falska sms och e-postmeddelanden som ser ut att komma från en seriös aktör med länkar till hemsidor där du uppmanas uppge personliga koder. Syftet är att komma över dina pengar eller privata uppgifter. Det kan också handla om att få dig att ringa ett falskt telefonnummer.

Vad är spoofing?

Spoofing är när en bedragare förfalskar eller lånar en seriös aktörs identitet. Till exempel så att telefonsamtalet ser ut att komma från din bank, polisen eller ett säkerhetsföretag.

Vad är social manipulation?

Genom att övertyga och manipulera försöker bedragaren få individer att handla oaktsamt eller lämna ut personlig information. Social manipulation är ett vanligt sätt att begå brottsliga handlingar.